INVESTIGAȚII – SUNTEM CU OCHII PE EI

Alexandru Gruian, fost consilier al președintelui CJ Hunedoara, Mircea Moloț, și un contract cu dedicație pe ruinele Călanului

Alexandru Gruian, fost consilier al președintelui CJ Hunedoara, Mircea Moloț, și un contract cu dedicație pe ruinele Călanului

OVIDIU PETROVAI

Primăria Călan a câștigat un proiect din bani europeni pentru reabilitarea sitului industrial din localitate. Pentru contractul de publicitate pe acest proiect a invitat să depună oferte trei firme care duc către aceeași persoană – Alexandru Gruian. Gruian este director adjunct al Centrului Cultural „Drăgan Munteanu” din Deva, fost consilier al președintelui Consiliului Județean Hunedoara, Mircea Moloț, consultant și strateg electoral în mai multe campanii pentru lideri PNL și USL Hunedoara. Gruian are și apariții editoriale în presa locală. ”Fostul” partener de afaceri al lui Gruian spune că poate să participe la licitații cu câte firme vrea. Primarul orașului Călan spune că nu poate să răspundă cum de trei firme ”prietene” au fost invitate să dispute același contract, iar Alexandru Gruian spune că așa merg treburile în afacerile cu Statul.
Cine a câștigat contractul
Pe ruinele fostului combinat de la Călan, un proiect de peste 88 de milioane de lei ar putea aduce o șansă pentru oamenii care speră să apară investitori și locuri de muncă în oraș. Proiectul de reabilitare a sitului industrial a câștigat o finanțare nerambursabilă din fonduri europene, pentru a transforma fosta platformă a combinatului într-o zonă cu potențial de afaceri. Primăria Călan a atribuit contractul de publicitate pentru promovarea proiectului firmei Studio Art Media Production din Deva. Societatea este deținută, printr-o altă firmă, de Alexandra Gruian, fiica lui Alexandru Gruian.
Numitorul comun
Pentru a atribui contractul „Servicii de publicitate și informare pentru proiectul Reabilitare Sit industrial Calan”, primăria a cerut oferte de la trei societăți. Cererea de oferte este prevăzută în legislația achizițiilor publice ca o procedură prin care instituțiile respectă principiul concurenței și au posibilitatea să obțină un preț avantajos datorită competiției între mai multe societăți – teoretic rivale – care își dispută adjudecarea contractului. Cele trei societăți care au fost invitate de Primăria Călan să depună oferte pentru câștigarea contractului de publicitate sunt, însă, strâns legate între ele prin numele asociaților și administratorilor. Primăria a invitat să-și dispute contractul societățile Studio Art Media Production, Media Image Trading și PR&Media Strategies Group.
Studio Art Media Production era deținută, la momentul procedurii de achiziție, de Media Image Trading (75 la sută) și Nicolae Gavrea (25 la sută), care era și administrator al societății. Asociat majoritar în Media Image Trading este Alexandra Gruian (85 la sută) și Nicolae Gavrea (15 la sută), administrator și al acestei societăți. PR&Media Strategies Group are patru asociați, printre care și Alexandru Gruian (39 la sută), care figura la momentul procedurii de achiziție ca administrator al firmei. Acestea sunt cele trei firme „concurente” invitate de Primăria Călan să-și dispute contractul de publicitate a proiectului de reabilitare a sitului industrial. Prin urmare, oricare firmă ar fi câștigat ar fi avut numele Gruian printre beneficiari. Adjudecarea contractului a devenit o simplă corespondență. Fiecare firmă a trimis oferta ei de preț – Studio Art Media Production (9.985 de lei), Media Image Trading (12.550 de lei) și PR&Media Strategies Group (12.830 de lei). A câștigat ofertantul cu cel mai mic preț. Valoarea contractului a fost mai mare, 12.300 de lei. Contractul a fost semnat în 20 iulie anul trecut.
Serviciul de Achiziții Publice al Primăriei Călan a studiat piața
Contractele pe bani publici sunt reglementate prin acte normative tocmai pentru că sunt puși la bătaie banii plătitorilor de taxe și impozite. Ordonanța de Urgență nr. 34 din 2006 privind atribuirea contractelor de achiziție publică enunță din prima pagină care sunt rosturile ei – „promovarea concurenței între operatorii economici; garantarea tratamentului egal și nediscriminarea operatorilor economici; asigurarea transparenței și integrității procesului de achiziție publică; asigurarea utilizării eficiente a fondurilor publice”. Am întrebat reprezentanții Serviciului de Achiziții Publice al Primăriei Călan de ce au contactat trei firme cu o evidentă legătură între ele, eliminând astfel un lucru fundamental într-o procedură de achiziție publică – concurența. Șeful Serviciului, Petru Stanciu, a declarat că a fost un contract atribuit prin încredințare directă, valoarea lui fiind sub pragul de 15.000 de euro prevăzut de lege. „Noi și la achizițiile directe studiem piața, adică am cerut niște oferte de la firme”, susține Stanciu. Acesta a mai precizat că cele trei firme la care au fost trimise cerere de ofertă aveau adrese diferite și reprezentanți diferiți.
Contractul de publicitate câștigat de Studio Art Media Production este parte din proiectul „Reabilitarea sitului industrial de pe fosta platforma industrială Calan și pregătirea lui pentru noi activități”, proiect finanțat prin Programul Operațional Regional. Potrivit șefului Serviciului de Achiziții, serviciile de publicitate și informare sunt plătite de la bugetul local al orașului Călan, din partea de contribuție a administrației locale la proiectul de reabilitare a sitului.
Proiectul reabilitării sitului industrial este derulat de Primăria Călan, în parteneriat cu Consiliul Județean Hunedoara. Valoarea finanțării europene nerambursabile este de 51 de milioane de lei, asigurată prin Fondul European de Dezvoltare Regională.
Nicolae Gavrea: „Aș putea să dau în judecată primăria”
Eu pot să particip la o licitație cu mai multe oferte de la mai multe firme. E ceva rău în chestia asta?”. Așa vede lucrurile Nicolae Gavrea, asociat și administrator la două dintre cele trei firme „rivale”. Gavrea este și realizator de emisiuni în media locală. A câștigat contractul prin una dintre firme, Studio Art Media Production. Susține că degeaba a câștigat pentru că nu poate face nimic. Contractul este în stand-by din cauză că nu s-au îndeplinit niște condiții.   Spune că ar putea să dea în judecată primăria. „Eu m-am dus și am participat. Dacă oferta mea a fost bună, a fost bună. Dacă n-a fost bună, n-a fost bună. Dar să știi că am pierdut licitații la care am avut prețuri mai bune și, dacă te-ai interesa, ai putea să pui și tu o întrebare de ce așa și așa. Asta este. Și eu pierd și eu câștig. Dar dacă te duci mai departe pe filieră, chiar te rog să te duci să vezi care este stadiul lucrărilor în acest proiect. Aș putea să dau în judecată primăria pentru că am câștigat un proiect care nu este, cum să spun, nu se lucrează pe el”, susține Nicolae Gavrea. L-am întrebat pe administratorul societăților Studio Art Media Production și Media Image Trading cum s-a simțit să trimită pe o firmă un preț și pe altă firmă alt preț. „Da. E normal. Eu nu cred că scrie undeva în legea achizițiilor publice că nu ai voie să participi cu mai multe firme”, a răspuns Gavrea.
Alexandru Gruian: „Poate fi o chestie discutabilă, e adevărat, dar nu ilegală”
I-am solicitat un punct de vedere lui Alexandru Gruian. Ne-a precizat de la bun început că nu are nicio implicare în firma Media Image și că nu girează treburile în societate. Fiica sa deține părțile sociale de mult timp, iar administrator este Nicolae Gavrea.
Gruian susține că s-a retras din firmă tocmai pentru a evita un potențial conflict cu funcțiile sale publice. I-am prezentam modul în care s-a câștigat contractul de la Călan. Primăria a trimis oferte la trei firme, două din ele sunt ale fiicei lui, din a treia firmă face el parte. Contract pe bani publici, la o primărie condusă de un primar PNL. Gruian nu a făcut un secret din faptul că este apropiat de PNL, de președintele Consiliului Județean Hunedoara, că a lucrat în mai multe campanii electorale pentru lideri PNL. Primar PNL la Călan, el apropiat de PNL. O legătură. „Da. Poate fi o legătură absolut corectă. Poate fi o legătură. M-am interesat care este valoarea contractelor și în ce mod pot fi făcute contractele de acest fel„, ne spune Gruian. Nu mai era în firmă când a avut loc contractul de la Călan, dar știe că a fost vorba despre un proiect pe bani europeni care trebuia făcut repede. A vorbit cu Nicolae Gavrea despre acest contract și ne-a spus ce date știe despre situația lui. „Proiectele acestea sunt foarte laborioase și cu foarte mare bătaie de cap. Și, inițial, când am văzut caietul de sarcini, s-a tot tergiversat, nu ne-am dorit contractul, în sensul că câștigul este mic și volumul de muncă foarte mare. Nici nu știu la ce fază a ajuns, dacă s-a făcut ceva din chestia asta. A rămas tot în fază de concept pe calculator. Dacă s-au făcut tipărituri, dacă s-a făcut nu știu ce. Nu s-a încasat niciun ban, nu s-a făcut nimic pentru că era volumul de muncă foarte mare și atunci noi eram ocupați cu alte chestii”, a declarat Gruian.
Când trei societăți cu legături strânse între asociați își dispută un contract, nu se mai respectă regula concurenței reale. L-am întrebat pe Alexandru Gruian ce părere are despre acest lucru. „Până în 15.000 de euro se poate face încredințare directă. Nici nu știu dacă e nevoie de trei oferte. (…) Mie, spun drept, suma de 9.300 de lei sau de 10.000 cât era acolo, mi se pare derizorie. Mi se pare o sumă derizorie pentru chestia asta având în vedere că banii ăștia nu-i bagi în buzunar. Din banii ăștia rămâi cu foarte puțini din ei„, consideră Gruian. „Faptul că pot fi trei firme. Nu m-am gândit. Dacă noi puteam face. Deci ei au cerut trei oferte, noi am făcut trei oferte că nu e o chestie ilegală. Poate fi o chestie discutabilă, e adevărat, dar nu ilegală„, este de părere Gruian.
Cel care împarte cărțile, responsabil să se joace cinstit
Au dreptul două societăți care au asociat (asociați) comun (comuni) să depune oferte individuale în cadrul aceleași proceduri de atribuire? Autoritatea Națională pentru Reglementarea și Monitorizarea Achizițiilor Publice are următorul punct de vedere. „Potrivit art. 41 din OUG nr. 34/2006, orice operator economic are dreptul de a participa, individual sau într-un grup de operatori, la procedura de atribuire. Totodată, art. 46 din OUG nr. 34/2006 stabilește pentru operatorii economici, în scopul evitării încălcării principiilor care stau la baza atribuirii unui contract de achiziție publică, în special al principiului promovării concurenței și al garantării tratamentului egal și nediscriminării, unele interdicții de a depune oferte în cadrul aceleiași proceduri. Astfel, articolul menționat enumeră la alin. 1 acele situații în care există posibilitatea de manifestare a concurenței neloiale prin existența unor înțelegeri exprese sau tacite între ofertanți, interzicând ofertantului atât depunerea în cadrul aceleiași proceduri, a doua sau mai multe oferte individuale și/sau comune, cât și depunerea unei oferte individuale/comune și nominalizarea ca subcontractant în cadrul unei alte oferte care este prezentată la aceeași procedură de atribuire. Pe cale de consecință, precizăm că cei doi operatori au dreptul să depună oferta, iar obligația constatării că este distorsionată concurența revine autorității contractante”. Instituția publică, în cazul de față Primăria Călan, este cea care putea decide dacă procedura de achiziție nu s-a desfășurat în condiții de concurență reală și dacă interdicția prevăzută de lege a fost sau nu respectată de firmele ofertante.
Primarul Călanului: „Nu pot să răspund la întrebarea asta. Sincer”
I-am prezentat primarului orașului Călan, Adrian Iovănesc (PNL), modul în care a fost câștigat contractul de publicitate a proiectului de reabilitare a sitului industrial. „Nu știu dacă nu s-a reziliat contractul acela. Nici nu-mi aduc aminte exact (…). Un contract de vreo 10.000 de lei sau așa ceva. Contractul nu a fost pus încă în practică. Am discutat cu echipa de implementare și am dori să facem altceva. Ne interesează să facem niște mape de prezentare și să schimbăm un pic conținutul activității de promovare”, a declarat Iovănesc. Primarul susține că s-a lovit de problema că „nimeni nu vroia să facă contractul de publicitate pentru că era prea costisitor pentru bugetul alocat”.
L-am întrebat pe primar cum s-a întâmplat coincidența ca trei firme având legături între asociați să fie chemate de primărie să-și dispute un contract pe bani publici. „Nu pot să răspund la întrebarea asta. Sincer”, a răspuns Iovănesc. L-am întrebat dacă are legătură cu faptul că-l cunoaște pe Alexandru Gruian și că acesta este apropiat de PNL. „N-are nicio legătură cu persoana mea și cu activitatea lui politică. Simplul fapt că-l cunoșteam, da, probabil că aia trebuie de luat în calcul că prezenta, din punctul ăsta de vedere, încredere pentru mine că-l știam ca om serios”, a răspuns primarul.
Fără bășcălie
Ca o concluzie, Alexandru Gruian arată cum stă treaba cu Statul și afacerile din bani publici. Contractul de la Călan nu a fost primul și nici ultimul contract pe bani publici câștigat de o firmă care are legătură cu Gruian. ”Îmi pare rău că trebuie să spun, legislația românească te forțează să găsești fel de fel de soluții care sunt absolut legale, dar interpretabile. Te expun, iar dacă sunt prezentate necorespunzător pot să-ți creeze prejudicii de imagine. (…) Pentru că trebuie să găsesc, permanent, fel de fel de soluții. Eu am lucrat și în presă. Una este să mă duc și să văd și alta este să vin în partea astalaltă și să văd câte prostii există, pe care nu le poți suporta decât recurgând la fel de fel de artificii. Deci ești silit, Statul și legislația te silesc să le faci”, explică Gruian.

Click to add a comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

sixteen − 9 =

INVESTIGAȚII – SUNTEM CU OCHII PE EI

Mai mult in INVESTIGAȚII – SUNTEM CU OCHII PE EI

Contractul de modernizare a drumului către Mănăstirea Prislop, în valoare de opt milioane de lei, a fost câștigat de firma unui tânăr de 19 ani, care tocmai dă BAC-ul, nepotul lui Emanoil Pup, anchetat de DNA în Dosarul Moloț

HunedoaraMea.ro3 iulie 2015

Dosarul „Gala Bute”: Firma Termogaz Company din Hațeg, deținută de familia Gărdean, apropiată de ministerele conduse de Elena Udrea și Monica Iacob Ridzi, a plătit 2 milioane de lei companiei lui Rudel Obreja, organizatorul „Galei Bute”

HunedoaraMea.ro24 aprilie 2014

Directorul Apa Prod, Victor Arion, își pune angajații să-i curețe buruienile dintre dalele din fața casei și să-i spele strada cu autospeciala firmei și cu apă plătită din bani publici. VEDEȚI imagini surprinse de o cameră de filmat

HunedoaraMea.ro15 aprilie 2014

De la fiul pentru tatăl, fără pic de Duh Sfânt. Consilierul județean Cosmin Costa, în conflict de interese după ce a votat hotărârea prin care parohia și protopopiatul conduse de tatăl său primesc trei miliarde de lei vechi

HunedoaraMea.ro10 aprilie 2014

Deputatul Gheorghe Firczak, doctor în istorie, semnează în ziare texte istorice plătite din bani publici, dar copiate de pe Wikipedia

HunedoaraMea.ro9 martie 2014

Senatorul „poporului” și o afacere din banii poporului. Haralambie Vochițoiu a consiliat Primăria Hunedoara pe un proiect respins de la finanțare europeană

HunedoaraMea.ro30 mai 2013

Reclamă la „bijuterii deosebite” pe site-urile mai multor Direcții județene de cultură din țară, inclusiv din Hunedoara. Site-urile sunt controlate de o firmă controversată, care a realizat portaluri pentru mai multe ministere, inclusiv pentru IGPR

HunedoaraMea.ro14 martie 2013

Deputatul hunedorean Dan Radu Ruşanu va conduce PNL în Cameră

HunedoaraMea.ro20 decembrie 2012

Firmele de familie ale unui consilier local PNL câștigă bani publici de la instituții și primării liberale. Vezi cum se dau contracte cu dedicație pe linie de partid

HunedoaraMea.ro10 august 2012